Praktijk LAPL

LAPL praktijk

Wij zijn een officieel erkende vliegschool (ATO) conform de nieuwe EASA wetgeving. De duur van de opleiding tot privé piloot is afhankelijk van je beschikbaarheid, budget en ingangsniveau. Je bepaalt zelf wanneer je vliegt, dat kan zowel in het weekend als door de week. De doorlooptijd varieert van een half jaar tot twee jaar voor mensen die het rustig aan willen doen. Bedenk wel dat de maximale absorptiecapaciteit van de meeste mensen beperkt is tot 2 vlieglessen per dag van 1 tot 1.5 uur en de bijbehorende (de)briefings en de LAPL theorie studie. Aan de andere kant dien je ervoor te zorgen dat je regelmatig vliegt en minimaal een keer per 2 weken vliegles neemt omdat je anders bijna een heel lesuur nodig hebt om weer “up to speed” te komen wat je vliegopleiding onnodig langer en duurder maakt. Met een LAPL(A) mag je vliegen met één motorige vliegtuigen voorzien van een zuigermotor tot een maximum start gewicht van 2000 kg en maximaal 3 passagiers (4 inzittenden). Wil je andere aantekeningen halen zoals tweemotorig, instructie, IFR of turbine) dan moet je eerst een PPL halen.

Voor het LAPL brevet is een LAPL medical vereist. Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we je om te laten keuren voordat je aan de opleiding begint. Voor meer informatie omtrent de medische keuring kun je o.a. terecht bij Sky Medical Center.

Naast het medical zijn de onderstaande praktijkeisen van toepassing:
•   30 uur vlucht (minimaal), waarvan 20 uur dual instructie, min. 6 uur solovliegtijd onder toezicht, met inbegrip van ten minste 3 uur solo-overlandvluchten met ten minste 1 overlandvlucht van ten minste 150 km (80 NM), gedurende welke 1 landing met volledige stilstand moet worden uitgevoerd op een ander luchtvaartterrein dan het luchtvaartterrein van vertrek.
•   9 PPL theorie examens
•   Een English Language Proficiency Endorsment certificate of LPE
•   Een R/T license
•   Een solo cross country vlucht met een landing op twee vliegvelden terwijl 150 nautische mijlen worden afgelegd.
•   Praktijk examen met examinator

Het verschil tussen de mogelijkheden van het LAPL en PPL brevet zie je in onderstaand overzicht.

 LAPL PPL
duur opleiding 12 to 18 maanden duur opleiding 12 tot 24 maanden
Alleen geldig in Europa Wereldwijd geldig
Maximaal 3 passagiers Geen maximum vastgesteld
Maximum gewicht 2000 kg Maximum 5700 kg
Na het behalen van het brevet eerst 10 uur solo, voordat je passagiers mag meenemen Na het behalen van het brevet mag je meteen passagiers meenemen
Behalen van andere aantekeningen voor nachtvliegen of aerobatics mogelijk Behalen van andere aantekeningen wel mogelijk, zoals nachtvliegen, instrumentvliegen en aerobatics